Google

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Απαλλαγή από τέλη ταξινόμησης

Απαλλαγή από τέλη ταξινόμησης των Ι.Χ
τρίτεκνοι και πολύτεκνοι

Σε 4 ανέρχονται τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλουν οι πολύτεκνοι (και έως 8 ανά περίπτωση οι τρίτεκνοι) προκειμένου να τύχουν μερικής ή πλήρους απαλλαγής από καταβολή τελών ταξινόμησης για αγορά Ι.Χ. αυτοκινήτων.
1. Δικαιούχοι ολικής απαλλαγής από τα τέλη ταξινόμησης είναι οι πολύτεκνοι, δηλαδή οι γονείς τεσσάρων ή περισσοτέρων ανηλίκων αγάμων ή προστατευομένων τέκνων, κατά την απόκτηση επιβατικού αυτοκινήτου Ι.Χ. μέχρι 2.000 κ.εκ. Σε περίπτωση απόκτησης επιβατικού αυτοκινήτου Ι.Χ. άνω των 2.000 κ.εκ. από πολυτέκνους γονείς, η απαλλαγή περιορίζεται στο 50% των τελών ταξινόμησης. Σε κάθε περίπτωση η απαλλαγή παρέχεται μόνο για μία φορά και για ένα αυτοκίνητο κατά πολύτεκνη οικογένεια.
2. Οι γονείς τριών ανηλίκων αγάμων ή προστατευομένων τέκνων δικαιούνται:
Για το έτος 2008, τις απαλλαγές από τα τέλη ταξινόμησης που ισχύουν για τους πολυτέκνους.

3. Ως “προστατευόμενα” νοούνται τα τέκνα:
- που φοιτούν σε αναγνωρισμένες σχολές και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας ή του εξωτερικού και δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους.
- που εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλίκίας τους
- που είναι ανάπηρα με ποσοστό αναπηρίας 67% ή μεγαλύτερο, εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας και δεν υπάγονται σε άλλες κατηγορίες ατόμων που δικαιούνται να παραλάβουν επιβατικό αυτοκίνητο με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης.

4. Για τα προστατευόμενα τέκνα:
- Η φοίτηση σε εκπαδευτικά ιδρύματα ή η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων αποδεικνύονται με την προσκόμιση βεβαίωσης από το εκπαιδευτικό ίδρυμα ή τη στρατιωτική υπηρεσία, αντίστοιχα.
- Η αναπηρία αποδεικνύεται με την προσκόμιση Γνωμάτευσης της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής της Νομαρχίας του τόπου κατοικίας τους.

5. Για τη χορήγηση της απαλλαγής, οι πολύτεκνοι πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια τελωνειακή αρχή τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Αίτηση-δήλωση στην οποία θα πρέπει να αναγράφονται:
- Τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των γονέων και των τέκνων, καθώς και ο τόπος μονίμου κατοικίας τους.
- Η υπηκοότητα του πατέρα και της μητέρας.
- Ο αριθμός δελτίου ταυτότητας αμφοτέρων των γονέων.

β) Πιστοποιητικό ή απόσπασμα Δημοτολογίου για την οικογενειακή κατάσταση, το οποίο εκδίδεται από τον Δήμαρχο ή τον Πρόεδρο της κοινότητας, στα Δημοτολόγια όπου είναι εγγεγραμμένη η οικογένεια. Από το παραπάνω πιστοποιητικό πρέπει να προκύπτει ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν στη ζωή τέσσερα τουλάχιστον τέκνα, τα οποία κατά την ημερομηνία παραλαβής του αυτοκινήτου είναι ανήλικα άγαμα ή προστατευόμενα.

γ) Βεβαίωση του οικείου Συλλόγου Πολυτέκνων.

δ) Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, με την οποία θα δηλώνουν ότι δεν έχουν παραλάβει άλλο αυτοκίνητο με βάση τις διατάξεις που ισχύουν για τους πολύτεκνους γονείς ή του γονείς με τρία τέκνα, ούτε έχουν στην κατοχή τους άλλο αυτοκίνητο, το οποίο έχουν παραλάβει βάσει λοιπών διατάξεων ατελείας και ότι το παραλαμβανόμενο αυτοκίνητο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για προσωπική και οικογενειακή χρήση και δεν θα μεταβιβασθεί ούτε παραχωρηθεί με οποιοδήποτε τρόπο η χρήση του, πριν την πάροδο τριών ετών από την παραλαβή του.

6. Οι τρίτεκνοι, για να πάρουν την απαλλαγή, πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια τελωνειακή αρχή αίτηση-δήλωση στην οποία θα πρέπει να αναγράφονται:
- Τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των γονέων και των τέκνων, καθώς και ο τόπος μονίμου κατοικίας τους.
- Η υπηκοότητα του πατέρα και της μητέρας. Σε περίπτωση αλλοδαπής υπηκοότητας θα αναγράφεται, αν πρόκειται για Έλληνες, το γένος.
- Ο αριθμός δελτίου ταυτότητας αμφοτέρων των γονέων. Αν δεν υπάρχει δελτίο ταυτότητας, θα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός του διαβατηρίου ή της υπηρεσιακής ταυτότητας ή του Δελτίου Κέντρου Αλλοδαπών.

7. Οι τρίτεκνοι οι οποίοι είναι Έλληνες πολίτες και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, πέραν της αίτησης-δήλωσης, πρέπει να υποβάλουν:

α) Πιστοποιητικό ή απόσπασμα Δημοτολογίου για την οικογενειακή κατάσταση, το οποίο εκδίδεται από τον Δήμαρχο ή τον Πρόεδρο της κοινότητας, στα Δημοτολόγια όπου είναι εγγεγραμμένη η οικογένεια. Από το παραπάνω πιστοποιητικό πρέπει να προκύπτει ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν στη ζωή τρία τουλάχιστον τέκνα, τα οποία κατά την ημερομηνία παραλαβής του αυτοκινήτου είναι ανήλικα άγαμα ή προστατευόμενα.

β) Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, με την οποία θα δηλώνουν ότι δεν έχουν παραλάβει άλλο αυτοκίνητο με βάση τις διατάξεις που ισχύουν για τους πολυτέκνους γονείς ή τους γονείς με τρία τέκνα, ούτε έχουν στην κατοχή τους άλλο αυτοκίνητο, το οποίο έχουν παραλάβει βάσει λοιπών διατάξεων ατελείας και ότι το παραλαμβανόμενο αυτοκίνητο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για προσωπική και οικογενειακή χρήση και δεν θα μεταβιβασθεί ούτε παραχωρηθεί με οποιοδήποτε τρόπο η χρήση του, πριν την πάροδο τριών ετών από την παραλαβή του.

8. Οι τρίτεκνοι οι οποίοι είναι ομογενείς αλλοδαπής υπηκοότητας, διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και διαθέτουν το ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, οι τρίτεκνοι οι οποίοι είναι πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, καθώς επίσης και οι τρίτεκνοι οι οποίοι είναι πολίτες άλλων κρατών, διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα και έχουν τέκνα με ελληνική υπηκοότητα, πέραν της αίτησης-δήλωσης, πρέπει να υποβάλουν:

α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης εκδιδόμενο από την αρμόδια δημόσια αρχή της χώρας τους με πρόσφατη ημερομηνία έκδοασης, νόμιμα μεταφρασμένο και επικυρωμένο, από το οποίο προκύπτει ότι έχουν στη ζωή τρία τουλάχιστον τέκνα, τα οποία κατά την ημερομηνία παραλαβής του αυτοκινήτου είναι ανήλικα άγαμα ή προστατευόμενα. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν εκδίδεται πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, πρέπει να προσκομίζεται κάθε άλλο δημόσιο έγγραφο από την αρμόδια αρχή της χώρας τους, από το οποίο πρέπει να προκύπτει ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν τρία ανήλικα άγαμα ή προστατευόμενα τέκνα.

β) Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, το περιεχόμενο της οποίας είναι ίδιο με αυτό που αναφέρθηκε στις προηγούμενες περιπτώσεις.

γ) Τίτλο διαμονής εκδιδόμενο από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται θέματα αλλοδαπών, από τον οποίο αποδεικνύεται η μόνιμη διαμονή στη χώρα, προκειμένου για ομογενείς αλλοδαπούς με δελτίο ομογενούς.

δ) Νόμιμα επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της Άδειας Διαμονής, προκειμένου για πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ε) Δελτίο Διαμονής, προκειμένου για πολίτες άλλών κρατών (εκτός Ε.Ε.).

9. Απαγορεύεται η μεταβίβαση, μίσθωση ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο παραχώρηση της χρήσης του αυτοκινήτου πριν την πάροδο τριών ετών από την ημερομηνία παραλαβής του. Σε περίπτωση μεταβίβασης ή παραχώρησης με οποιονδήποτε τρόπο της χρήσης του αυτοκινήτου πριν την συμπλήρωση τριών ετών από την παραλαβή πρέπει να καταβληθεί στο Δημόσιο το τέλος ταξινόμησης που αναλογεί κατά το χρόνο μεταβίβασης ή η διαφορά μεταξύ του τέλους αυτού και του τέλους ταξινόμησης που είχε καταβληθεί κατά την απόκτηση του αυτοκινήτου από τον δικαιούχο πολκύτεκνο ή τρίτεκνο.

10. Η οδήγηση του αυτοκινήτου κατά το περιοριστικό διάστημα των τριών ετών επιτρέπεται μόνο από τα μέλη της οικογένειας του δικαιούχου, σύζυγο και άγαμα τέκνα, χωρίς να απαιτείται έγκριση της αρμόδιας τελωνειακής αρχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AKOYTE