Google

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Αλλαγές στη φορολογία ακινήτων

Απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης, κληρονομιάς, αλλά και γονικής παροχής πρώτης κατοικίας μέχρι 200 τμ προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας.Για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και κληρονομιές των υπολοίπων κατοικιών θα ισχύσει σταθερός συντελεστής 1% επί της αξίας των ακινήτων.Επίσης επιβάλλεται ετήσιο μηνιαίο τέλος ύψους ένα τις χιλίοις επί της αξίας των ακινήτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία, ή υπερβαίνουν τα 200 τμ. Αντίστοιχα για τα νομικά πρόσωπα το ετήσιο τέλος που θα καταβάλλεται θα φθάνει το έξι τοις χιλίοις.Οι αλλαγές στα ακίνητα ισχύουν από σήμερα, με εξαίρεση το ενιαίο τέλος, το οποίο θα ξεκινήσει από την 1/1/2008.Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, η τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης έχει στόχο την απλοποίηση της φορολογίας των ακινήτων, καθώς και την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα.Πάντως, ο υπουργός Οικονομίας άφησε να εννοηθεί ότι η φορολογία στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αυξηθεί μέσα στο 2008, αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία των καυσίμων, ανακοινώθηκε η εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, αρχής γενομένης από τις 15 Ιανουαρίου 2008. Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Αντώνης Μπέζας, η καινοτομία είναι ότι θα γίνεται διασταύρωση όλων των ποσοτήτων σε όλα τα στάδια, από τον εκτελωνισμό τους μέχρι την κατανάλωση.Αναλυτικότερα οι αλλαγές στα ακίνητα.Φόρος κληρονομιάς. Καταργείται ο φόρος κληρονομιάς στα ακίνητα για τους κληρονόμους Α΄και Β΄κατηγορίας με αφορολόγητο όριο έως 90.000 ευρώ. Για το επιπλέον ποσό θεσπίζεται ένας τέλος που έχει συντελεστή 1% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που μεταβιβάζονται.Για τις μεταβιβάσεις κινητών αξιών, όπως μετοχές και ομόλογα, για τις οποίες ίσχυε αυτοτελής φορολόγηση, εξακολουθεί να εφαρμόζεται ο ισχύων τρόπος υπολογισμού.Αγορά πρώτης κατοικίας. Η αγορά πρώτης κατοικίας απαλλάσσεται από το φόρο μεταβίβασης, καθώς και από το τέλος μεταβίβασης ακινήτων. Η απαλλαγή ισχύει για ακίνητα με ανώτατο όριο επιφάνειας τα 200 τ.μ., τα οποία προσαυξάνονται κατά 25 τ.μ. για το τρίτο παιδί και για καθένα από τα επόμενα.Το ενιαίο τέλος. Το ενιαίο τέλος ακινήτου δε θα επιβάλλεται για την πρώτη κατοικία των φορολογούμενων, όταν πρόκειται για κατοικίες έως 200 τ.μ. και αντικειμενικές αξίες έως 300.000 ευρώ. Ειδικά για το 2008, για τον υπολογισμό της απαλλαγής θα αφαιρείται ποσό έως 300.000 ευρώ από το μεγαλύτερο σε αξία ακίνητο του φορολογούμενου.Από το ενιαίο τέλος ακινήτων απαλλάσσονται οι αγροί, τα αγροτεμάχια και γενικά τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, ενώ ως βάση για τον υπολογισμό του θα χρησιμοποιηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που θα ισχύουν από 1/1/2008.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη φορολογία των καυσίμων, προβλέπονται τα ακόλουθα: Οι φορολογούμενοι θα εξακολουθούν να προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης με τη μειωμένη τιμή, δηλαδή το μειωμένο φόρο που ισχύει σήμερα (21 ευρώ το χιλιόλιτρο).Ωστόσο, η εξομοίωση των διαφορετικών φόρων που επιβάλλονται σήμερα στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης, θα γίνει στο στάδιο της διακίνησής του έως και την παραλαβή του από τους πρατηριούχους. Η διαφορά του φόρου που προκύπτει από την εξομοίωση στο πετρέλαιο θέρμανσης, θα επιστρέφεται από το Δημόσιο στους ιδιοκτήτες πρατηρίων, αφού αυτοί υποβάλουν κατάσταση με τις αγορές και τις πωλήσεις του πετρελαίου.
Οι αγρότες.
Από την 1η Ιανουαρίου του 2008 οι αγρότες θα χρησιμοποιούν για τα μηχανήματά τους πετρέλαιο κίνησης αντί για το κόκκινο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν σήμερα. Το ποσό της διαφοράς του φόρου ανάμεσα στον υψηλό συντελεστή του πετρελαίου κίνησης και του ελάχιστου συντελεστή των 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο που ισχύει σήμερα, θα πιστώνεται μέσω του ΔΙΑΣ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών εντός του τρέχοντος έτους.Το ποσό της επιστροφής φόρου που θα επιστρέφεται σε κάθε αγρότη, θα καθορίζεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια που θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
ΠΗΓΗ ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AKOYTE