Google

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Επίδομα σε 200.000 τρίτεκνες οικογένειες

Την εγκύκλιο η οποία ορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία χορήγησης του πολυτεκνικού επιδόματος σε περισσότερες από 200.000 οικογένειες με τρία παιδιά παρουσιάζει αποκλειστικά ο ΕΤ.Κ, αποκαλύπτοντας παράλληλα τα νέα ποσά των οικογενειακών βοηθημάτων του ΟΓΑ για το 2008 μετά την καθιερωμένη, ετήσια, αναπροσαρμογή τους.

Οπως είναι γνωστό, με νομοθετική ρύθμιση η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα, γίνεται πραγματικότητα μια από τις προ του 2004 προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή, σε σχέση με τους τριτέκνους. Συγκεκριμένα, επεκτείνεται η χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος και στις οικογένειες με τρία παιδιά. Το βοήθημα αυτό, μέχρι σήμερα, το δικαιούνταν μόνο όσοι είχαν 4 ή και περισσότερα τέκνα.

Αυτό σημαίνει ότι το αργότερο μέχρι το Μάιο κάθε μητέρα η οποία έχει τρία παιδιά, ηλικίας έως 23 ετών (ή πατέρας, ανάλογα με τις προϋποθέσεις οι οποίες επεξηγούνται στη συνέχεια), θα λαμβάνει πολυτεκνικό επίδομα, ύψους 42,71 ευρώ το μήνα για κάθε ένα από τα τέκνα. Συνολικά δηλαδή θα παίρνει 128,13 ευρώ το μήνα ή 256,26 ευρώ το δίμηνο (ο ΟΓΑ καταβάλλει τα οικογενειακά επιδόματα κάθε δύο μήνες).

Αν και ο νόμος ψηφίστηκε πρόσφατα, ο ΕΤ.Κ ανακάλυψε την εγκύκλιο του ΟΓΑ για τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος στους τριτέκνους, η οποία διαμορφώθηκε άμεσα, στο πλαίσιο των εντολών της διοίκησης του Οργανισμού για πλήρη ετοιμότητα εν όψει της εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων. Μετά την επικείμενη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η εγκύκλιος θα αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες έτσι ώστε να κληθούν οι ενδιαφερόμενοι γονείς για να υποβάλλουν αιτήσεις. Φέτος το επίδομα θα καταβληθεί με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2008 και σε καμιά περίπτωση δεν θα μετατραπεί σε ισόβια σύνταξη.

Το περιεχόμενο της εγκυκλίου του ΟΓΑ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όλες τις τρίτεκνες οικογένειες. Εμπεριέχει όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι για να λάβουν το βοήθημα, χωρίς να μπλέξουν σε χρονοβόρες διαδικασίες. Στη βάση αυτή ο ΕΤ.Κ παρουσιάζει τα βασικότερα στοιχεία της, δηλαδή τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης του πολυτεκνικού επιδόματος σε περισσότερους από 200.000 τριτέκνους:

1) Το πολυτεκνικό επίδομα θα χορηγείται στη μητέρα η οποία έχει ή αποκτά τρία ζώντα τέκνα, για κάθε άγαμο παιδί της, κάτω των 23 ετών. Το επίδομα καταβάλλεται ανεξάρτητα από κάθε άλλο βοήθημα, μισθό, σύνταξη, αποζημίωση ή εισόδημα. Απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και διακόπτεται από την 1η ημέρα του επόμενου έτους εκείνου, κατά το οποίο το επιδοτούμενο άγαμο τέκνο συμπληρώνει το 23ο έτος της ηλικίας του. Τα παιδιά τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τη θεμελίωση του δικαιώματος λήψης του συγκεκριμένου επιδόματος είναι αυτά τα οποία αποκτώνται από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους, τα νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα και τα γεννηθέντα εκτός γάμου. Το επίδομα χορηγείται με τους ίδιους όρους και στον πατέρα ο οποίος έχει τρία ζώντα τέκνα από διαφορετικούς γάμους ή και νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα από τον ίδιο τέκνα, εφόσον όμως έχει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και η μητέρα δεν επιδοτείται για τα παιδιά αυτά.
2) Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αποβιώσει ή εγκαταλείψει υπαίτια τα παιδιά του ή διακόψει οριστικά τη συγκατοίκηση του με αυτά, η παροχή καταβάλλεται στο πρόσωπο που έχει την ευθύνη της διατροφής.
3) Το επίδομα, μεταξύ άλλων, δικαιούνται οι ακόλουθες κατηγορίες προσώπων: Οι Ελληνες πολίτες, οι ομογενείς αλλοδαπής υπηκοότητας, οι πολίτες κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
4) Σε κάθε περίπτωση οι δικαιούχοι του επιδόματος θα πρέπει να διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα.

Tα επιδόματα του ΟΓΑ για το 2008

Οικογενειακά Πολυτεκνικά Μηνιαίο ποσό Μηνιαίο ποσό
Επιδόματα 2007 2008
Επίδομα 3ου παιδιού 164,45 170,87
Πολυτεκνικό Επίδομα 41,10 42,71
Ισόβιες συντάξεις 94,58 98,27

Σημ.: Για τα παραπάνω επιδόματα δεν παρακρατείται φόρος από την 1η Ιανουαρίου 2007. Το κατώτερο ποσό που καταβάλλεται ως πολυτεκνικό επίδομα στην πολύτεκνη μητέρα δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ποσό της ισόβιας σύνταξης (98,27 ευρώ για το τρέχον έτος).

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Για τη χορήγηση του επιδόματος οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθυνθούν στον ανταποκριτή του ΟΓΑ, στο δημοτικό διαμέρισμα ή στην κοινότητα του τόπου της κατοικίας τους, όπου θα υποβάλουν αίτηση – δήλωση στο ειδικό έντυπο ΟΕ1, προσκομίζοντας τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
- Πιστοποιητικό για την οικογενειακή κατάσταση το οποίο εκδίδεται από το δήμαρχο ή τον πρόεδρο της κοινότητας στα δημοτολόγια που είναι εγγεγραμμένη η οικογένεια, από το οποίο προκύπτουν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των γονέων και τέκνων, αν τα παιδιά αυτά βρίσκονται στη ζωή και είναι άγαμα.
- Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αποβιώσει ή είναι υπαίτιος για εγκατάλειψη των παιδιών του ή διακόψει οριστικά τη συγκατοίκησή του με αυτά, πρέπει να υποβάλλεται αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου του ή απόφαση δικαστηρίου περί αφάνειας ή δικαστικής συμπαράστασής του ή αμετάκλητη δικαστική απόφαση περί καταδίκης του ή δικαστική απόφαση ανάθεσης επιτροπείας σε φυσικό πρόσωπο ή οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο να φαίνεται ποιος έχει αναλάβει την ευθύνη διατροφής των τέκνων.
- Επισημαίνεται ότι, προκειμένου για δικαιούχους που έχουν αλλοδαπή υπηκοότητα ή είναι ανιθαγενείς ή πρόσφυγες, τα δικαιολογητικά αυτά θα εκδίδονται από τις Αρχές της χώρας της οποίας είναι υπήκοοι. Σε περίπτωση που αυτό είναι δύσκολο, τα απαραίτητα στοιχεία θα πρέπει να αποδεικνύονται από άλλα πρόσφορα έγγραφα, κατά την κρίση του οργάνου αναγνώρισης του δικαιώματος. Στη συνέχεια θα πρέπει να προσκομίζονται νόμιμα μεταφρασμένα και επικυρωμένα (πρωτότυπα και μετάφραση).

Η εξέταση των αιτήσεων
Οι ανταποκριτές στο ΟΓΑ μόλις θα παραλαμβάνουν την αίτηση – δήλωση για τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα εξετάζουν εάν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της επιδότησης.

Εφόσον θα υπάρχουν παραλείψεις, τότε θα καλούν τον αιτούντα για να συμπληρώσει τα
όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Μετά η αίτηση και τα δικαιολογητικά θα διαβιβάζονται στα κεντρικά του ΟΓΑ. Η καταβολή της παροχής αυτής θα γίνεται μαζί με την πληρωμή όλων των οικογενειακών επιδομάτων ανά δίμηνο.


Του Νασου Χατζητσακου

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AKOYTE