Google

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Στην τελική ευθεία το ασφαλιστικό

Μία ημέρα μετά τη γενική πανελλαδική απεργία κατά των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό και μια ημέρα πριν την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που έχει ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η Υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνσηης μιλώντας στο συνέδριο του Economist.


"Κάνουμε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση πράξη τώρα και χωρίς αναβολές, διότι το πρόβλημα είναι ορατό και μετρήσιμο", είπε η κ. Πετραλιά, προσθέτοντας πως όσο καθυστερεί η λήψη μέτρων τόσο πιο επώδυνα θα είναι.


Η υπουργός επανέλαβε τους τρεις άξονες της μεταρρύθμισης: πρώτον, η διοικητική αναδιάρθρωση, που προωθείται μέσω της ενοποίησης των ταμείων. Δεύτερον οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν κυρίως τα ειδικά όρια συνταξιοδότησης-όχι τα γενικά- και πιο συγκεκριμένα το καθεστώς πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Και τρίτον, τα θεσμικά μέτρα.


Η κα Πετραλιά έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ομιλία της στα μέτρα αφενός για τη στήριξη των μητέρων (πλασματικός χρόνος ασφάλισης, αύξηση ημερών αδείας λοχείας) αφετέρου για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, σημεία στα οποία αναμένεται αν επικεντρωθεί αύριο και ο πρωθυπουργός.


Τα μέτρα έχουν μια μεταβατική περίοδο εφαρμογης, έως το 2013, σημείο στο οποίο αναφέρθηκε με έμφαση η κα Πετραλιά προκειμένου να επιμείνει στην ανάγκη να γίνει η μεταρρύθμιση τώρα, ενώ πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια δαβούλευση καθώς δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη στήριξή του από τους κοινωνικούς εταίρους.


Συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή


Στη συνέχεια η υπουργός είχε συνεργασία με τον πρωθυπουργό ενόψει της αυριανής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης. "Το ασφαλιστικό βρίσκεται στην τελική ευθέια, θα τα πούμε αύριο στη Βουλή", δήλωσε βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου η κ. Πετραλιά.


Ανοίγει τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός


Από το βήμα της Βουλής σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση την Παρασκευή αναμένεται ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής να δώσει την πρώτη σαφή και επίσημη εικόνα των μεταρρυθμίσεων που η κυβέρνηση προωθεί για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Την Τετάρτη η γενική απεργία έδειξε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τις διαθέσεις των εργαζομένων απέναντι στις αλλαγές. Στη συγκέντρωση των συνδικάτων στο κέντρο της Αθήνας συμμετείχαν χιλιάδες διαδηλωτές, ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια μεταξύ ομάδας αντιεξουσιαστών και ΜΑΤ, στην περιοχή των Εξαρχείων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, με την ομιλία του στο απεργιακό συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως τόνισε ότι "ο πρωθυπουργός άλλαξε υπουργό Απασχόλησης χωρίς να αλλάξει πολιτική στα ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα" και πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση προετοιμάζει μέτρα τα οποία χαρακτήρισε αντιασφαλιστικά, που θα αυξάνουν τα όρια ηλικίας, που θα καταργούν την ασφαλιστική προστασία της μητρότητας, που θα πλήττουν ανεπανόρθωτα τα βαρέα και ανθυγιεινά και θα ενοποιούν "ετσιθελικά" παράνομα και χωρίς μέλλον εύρωστα και υγιή ταμεία".

Ο κ. Παναγόπουλος είπε επίσης ότι η κυβέρνηση με την ευρύτερη οικονομική και εισοδηματική πολιτική μονιμοποιεί τη λιτότητα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε λόγο και για απεργιακό μήνυμα προς τους εργοδότες από τους οποίους ζήτησε να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από την κυβερνητική πολιτική της λιτότητας και να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις συμβάσεις με προτάσεις που θα απαντούν στις άμεσες και πιεστικές ανάγκες για τα λαϊκά εισοδήματα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπενθύμισε ότι "λίγες ώρες μετά την απεργία της 12/12 οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ που είχαν συμβολικά κουκουλώσει τις κάμερες παρακολούθησης στο Πεδίον του Άρεως συνελήφθησαν, ενώ τόνισε ο κ. Παναγόπουλος "πριν λίγες μέρες αλήτες, φασιστοειδή και εγκληματικές οργανώσεις μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης το κέντρο της Αθήνας και ουδείς συνελήφθη", κάνοντας λόγο για "αλληλοτροφοδοτούμενες" τακτικές μεταξύ αστυνομίας και ακροδεξιών οργανώσεων".

Ο κ. Παναγόπουλος κατέληξε ότι "τα συνδικάτα θα συνεχίσουν την αγωνιστική τακτική μέχρι να ηττηθεί και να εγκαταλειφθεί η αντικοινωνική και η αντιασφαλιστική πολιτική προειδοποιώντας για νέα πανελλαδική απεργία μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών προθέσεων για το ασφαλιστικό από τον πρωθυπουργό".

Ο γγ της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος (εκπρόσωπος ΔΑΚΕ) χαρακτήρισε τις προτάσεις των εργοδοτών για τις συμβάσεις του 2008 ως συνέχεια της λιτότητας που οδηγεί σε νέα μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και των συντάξεων και κάλεσε τον πρωθυπουργό να επιβεβαιώσει στο ασφαλιστικό τις τρεις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις (δεν μειώνονται συντάξεις, δεν αυξάνονται όρια ηλικίας, δεν αυξάνονται εισφορές) και να ανοίξει διάλογο με όλους τους φορείς σε όλα τα ζητήματα.

Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος (Αυτόνομη Παρέμβαση) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν πήρε το μήνυμα της 12/12 αλλά και της χθεσινής απεργίας και ζήτησε να ανατραπεί η πολιτική των νόμων Σιούφα και Ρέππα και μεταξύ άλλων να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ολυμπιακή, τον ΟΤΕ, το Ταμιευτήριο, τα λιμάνια κλπ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος χαιρετίζοντας το συλλαλητήριο εκ μέρους των συνεργαζομένων οργανώσεων των εργαζομένων στον Τύπο, των γιατρών, των δικηγόρων και των Μηχανικών, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και για δήμευση πόρων των υγιών ταμείων μέσα από το σχέδιο ενοποίησης καλώντας τον πρωθυπουργό να αποσύρει τις ιδέες αυτές.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν πολλά συνδικαλιστικά και πολιτικά στελέχη. Μεταξύ τους αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον κ. Αθανασάκη, την κα Ξενογιαννακοπούλου, τον πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Χρήστο Πολυζωγόπουλο και άλλους. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ παραβρέθηκε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, τον βουλευτή Γιάννη Μπανιά και άλλους.

Ακολούθησε διαδήλωση των απεργών από το Πεδίο του Άρεως προς τη Βουλή, όπου και επέδωσαν το απεργιακό ψήφισμα, ενώ λίγο νωρίτερα απεργιακή συγκέντρωση και συλλαλητήριο ξεκινώντας από την Ομόνοια πραγματοποιούσαν οι δυνάμεις που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

Τα συνδικάτα προετοιμάζονται και για νέες κινητοποιήσεις σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός υιοθετήσει «σκληρή γραμμή» στις μεταρρυθμίσεις.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AKOYTE