Google

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Μερος Συνέντευξη του Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Λοβέρδου, στον τηλεοπτικό σταθμό του "ΑΝΤ1 για τα πολυτεκνικα επιδοματα

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ευκαιρία με αυτό που μας είπε τώρα ο Υπουργός είναι να μας πει και τι θα γίνει και με τα επιδόματα και για τους τρίτεκνους και για τους πολύτεκνους, γιατί είχε αφήσει να εννοηθεί στη Βουλή ότι κάποια θα καταργηθούν ή θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να μπουν εισοδηματικά κριτήρια.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εδώ έχω πρόβλημα και είναι κι ένα από τα λίγα θέματα που εμφανίζει η πολιτική του Υπουργείου να έχει προβλήματα.

Εμείς πρέπει κατά τη συμφωνία μας και κατά τον προϋπολογισμό από τα προνοιακά επιδόματα να εξοικονομήσουμε από τα 930 που δίνουμε περίπου 150, χωρίς να στερούμε από κανέναν το επίδομά του. Και κάναμε ορισμένες σκέψεις, οι οποίες καταλήξανε σε νομοθετική παρέμβαση, η οποία μαζί με τα φαρμακεία και τα λοιπά θα κατατεθεί στη Βουλή την άλλη Τρίτη, ή την άλλη Τετάρτη.

Εκεί έχουμε δύο πολιτικές κατά βάση. Η πρώτη πολιτική λέει ότι δε δίνουμε αυξήσεις φέτος. Η δεύτερη πολιτική, λέμε ότι στους ξένους που είναι εδώ πέρα δίνουμε το πολυτεκνικό επίδομα αν έχουν δέκα χρόνια διαμονή στη χώρα. Σωστό είναι και το ένα και το άλλο, από τα δύο αυτά, όμως, δεν μας συγκεντρώνονται τα 150 εκατομμύρια, συγκεντρώνονται κοντά στα 60-70 εκατομμύρια.

Άρα, το Υπουργείο όχι από τα προνοιακά επιδόματα, από άλλες πολιτικές, πρέπει να βρει άλλα 70 εκατομμύρια ακόμη, που αυτός είναι ένας πονοκέφαλος για μας αυτή τη στιγμή έτσι έντονος.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα βάλετε εισοδηματικά κριτήρια για τα επιδόματα αυτά;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δε θα το κάνω. Θα το έκανα είχα πει, αλλά το Γενικό Λογιστήριο του κράτους μου έδωσε λογαριασμό πολύ μικρών εσόδων από αυτό, κ. Παπαδάκη, και θα το αποφύγω. Δηλαδή είναι κάτι, το οποίο κάνει κακό σε κάποιους.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα, δε θα κόψουμε ούτε τα επιδόματα για την τρίτεκνη μητέρα, για τα τρία παιδιά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ούτε για την πολύτεκνη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ούτε για την πολύτεκνη. Γιατί ξέρετε, αυτά δεν είναι επιδόματα τα οποία αποβλέπουν στο να ενισχύσουμε την οικογένεια, αλλά και αυτό το ρημαδιασμένο το δημογραφικό το οποίο δεν το σκεφτόμαστε καθόλου και συρρικνώνεται ο πληθυσμός.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα κίνητρο ουσιαστικά είναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, ένας ας πούμε, ο οποίος έχει 100-150 χιλιάδες το χρόνο εισόδημα και 50 ακίνητα, τώρα δε χρειάζεται το επίδομα.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς δεν περιμένει το επίδομα για να κάνει τρίτο και τέταρτο παιδί.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να του το κόψετε αυτού κ. Υπουργέ, να το κόψετε. Εγώ δε θέλω να κάνω τον μάγκα και τον ήρωα, αλλά δεν έκανα αίτηση να το πάρω γιατί θεώρησα τον εαυτό μου υποκριτή αν το έκανα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είπαμε με τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στοχευμένα συνολικά στα προνοιακά επιδόματα της χώρας, όχι μόνο στα πολυτεκνικά και στα τριτεκνικά, να πάμε συνολικά, αποκλείοντας, όμως, μόνο αυτές τις κατηγορίες, κάποιου που δεν το έχει πραγματική ανάγκη. Αυτόν που δεν το έχει πραγματική ανάγκη ναι μπορείς να τον αφήσεις απέξω, αλλά όταν πας με εισοδηματικό κριτήριο..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προσδιορίσατε όμως, γιατί μιλάμε γι΄ αυτόν ο οποίος έχει μεγάλο εισόδημα και πολλά ακίνητα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εάν μέναμε στο εισοδηματικό κριτήριο που είχαμε σκεφθεί τις 40, ή τις 45 χιλιάδες δεν βοηθούσαμε.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και θα μας είχατε απέναντι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί ναι μεν από ορισμένους που δεν το είχαν ανάγκη το παίρναμε και καλά κάναμε, αλλά ταυτοχρόνως επειδή το μέτρο δεν ήταν στοχευμένο αλλά οριζόντιο θα έθιγε και κάποιους που το είχαν ανάγκη. Αλλά πάντως, κ. Παπαδάκη, πρέπει να ξέρετε ότι εμένα μου μένει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και θα μας είχατε απέναντι. Κύριε Υπουργέ να κόψουμε για διαφημίσεις;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με συγχωρείτε, εμένα μου μένει ένα ποσό 70-80 εκατομμύρια ευρώ για το 2011 που πρέπει να το βρω από αλλού κι έχω κάνει μία σκέψη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να μας την πείτε αμέσως μετά τις διαφημίσεις;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, βεβαίως.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα μας την πείτε λοιπόν αμέσως μετά τις διαφημίσεις.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε συνδεθεί και βλέπουμε τον Υπουργό Υγείας τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο που έχουμε μαζί μας και έχουμε πάρα πολλά ερωτήματα κ. Υπουργέ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καταλαβαίνω, έτσι είναι, με τα Υπουργεία αυτά έτσι συμβαίνει, αφορούν εκατομμύρια ανθρώπους.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είπατε ότι δε θα βάλετε εισοδηματικά κριτήρια για τα επιδόματα πολυτέκνων και τριτέκνων.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά ψάχνει 70-80 εκατομμύρια ευρώ λέει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, αυτό είπα ότι δεν είναι προσοδοφόρο αλλά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ψάχνετε να βρείτε 70 εκατομμύρια ευρώ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, ναι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Από πού θα τα πάρετε αυτά;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί πρέπει, κ. Παπαδάκη, για να μην ζητήσουμε χρήματα από τον ελληνικό λαό, να κάνουμε αυτά, τα οποία έχουμε υποσχεθεί να κάνουμε στον προϋπολογισμό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με τρομάζετε τώρα, από πού θα τα κόψετε αυτά;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτά τα 70-80 που μου μένουν;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η πρώτη σκέψη που κάνω και την Τρίτη την επόμενη θα την ανακοινώσω, εφόσον υπάρξει κυβερνητική συμφωνία.

Η σκέψη είναι, ότι από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος άνω των 400 τετραγωνικών, μπουζούκια, μπαρ μεγάλα και τα λοιπά και καζίνο, που το κάπνισμα τώρα είναι ελεύθερο, θα δώσω δικαίωμα εξαγοράς αυτού του καπνίζειν για τα καταστήματα αυτά, που ξαναλέω που σήμερα είναι ελεύθερο, όχι που απαγορεύεται σήμερα.

Και από την εξαγορά αυτή του δικαιώματος να καπνίζουν στους χώρους αυτούς υπάρχει από ότι το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά δυνατότητα να αντλήσουμε 50-60 εκατομμύρια υπέρ νοσοκομείων, όχι υπέρ του κρατικού κορβανά, υπέρ νοσοκομείων.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα, είδηση είναι αυτή που μας δίνετε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ποιος ακούει τον Κακέτση και τον Παπαργυρόπουλο τώρα; Βέβαια αυτό θα πρέπει να πούμε ότι στην Αμερική γίνεται με το ποτό.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά ποιος ακούει τον πολίτη;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στην Αμερική γίνεται με το ποτό, δηλαδή τα καταστήματα που πουλάνε ποτό, ακόμα και τα μικρά μπακαλικάκια και τα μικρά σούπερ μάρκετ της γειτονιάς πληρώνουν για την άδεια. Εσείς λέτε εδώ ότι θα πληρώνουν την άδεια για να καπνίζουν ελεύθερα οι θαμώνες;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, κ. Παπαδάκη, υπάρχει μια κατάσταση σήμερα, η Ελληνική Πολιτεία από την 1η Σεπτεμβρίου έχει ένα νόμο, τον οποίον παραβιάζουν όλοι.

Αυτό έχει πάρα πολύ κακές συνέπειες σε ό,τι αφορά οπωσδήποτε την υγεία, αλλά έχει τελευταία το διαπιστώνω και μόνος μου χωρίς να μου το λένε, μόνος μου, έχει και πάρα πολύ κακή συνέπεια στον ανταγωνισμό μεταξύ των καταστημάτων.

Γιατί υπάρχουν καταστήματα, τα οποία ακόμη κρατούν την τήρηση του νόμου στο 100% και είναι άδεια και δίπλα τους και μάλιστα προχθές στο Χαλάνδρι μου έτυχε να το δω με τα μάτια μου, με μεσοτοιχία ένα μαγαζί που παραβίαζε το νόμο γεμάτο, ένα μαγαζί που δεν τον παραβίαζε το νόμο άδειο.

Εμείς έχουμε κάνει τώρα μια ενδοκυβερνητική συνεννόηση, έχει πάρει την πρωτοβουλία το Υπουργείο Υγείας και την ασκεί ο Γενικός του Γραμματέας, ο κ. Δημόπουλος, να συνεννοηθεί με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με το Υπουργείο Εσωτερικών, με το Υπουργείο Οικονομίας, στο οποίο υπάγονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις για την επιβολή επιτέλους αυτής της απόφασης, η οποία για την υγεία..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AKOYTE