Google

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α Π.Ε.Α.Τ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ    ΠΡΟΣ: ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ                      κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
΄΄ΤΡΙΤΕΚΝΙΑ =ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑ΄΄
Φιλίππου 48                                                 ΚΟΙΝ.:ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ
Τ.Κ.58200 ΄Εδεσσα                                     ΤΡΙΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Τηλ.:6944161115,6948781645
e-mail: triteknoi_pea@yahoo.gr,
triteknoi_edessa@yahoo.gr
Αριθ.Πρωτ.: 084                             Έδεσσα 25 Φεβρουαρίου 2008

 
   Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α



Σχετ.: α. Επιστολή Υπόμνημα 7-5-07/Π.Ε.Α.Τ
β. Επιστολή Υπόμνημα 23-8-07/Π.Ε.Α.Τ
γ. Επιστολή Υπόμνημα 23-1107/Π.Ε.Α.Τ
δ. Επιστολή Υπόμνημα 13-12-08/Π.Ε.Α.Τ
ε. Επιστολή Υπόμνημα 9-1-08/Π.Ε.Α.Τ




Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
ως μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα Τριτέκνων οικογενειών που εκλέχθηκαν από την Γενική Συνέλευση των Πρόεδρων των 43 και πλέον Συλλόγων Γονέων με Τρία Παιδιά, αιτούμασθε συναντήσεως-ακροάσεως για μία ακόμη φορά, καθότι ουδεμία απάντηση έχουμε λάβει επί των ανωτέρω αναλόγων επιστολών μας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τον δίκαιο αγώνα μας.
Διαπιστώνουμε κάθε ημέρα ότι δεν έχετε ορθή και πλήρη ενημέρωση για το δίκαιο αίτημά των χιλιάδων οικογενειών με τρία παιδιά.
Ο ψηφισθείς ν.3454/06,όσον αφορά τις οικογένειες με τρία τέκνα, σοβαρότατα προβλήματα δημιούργησε παρά επέλυσε. Οι όποιες παροχές κατά περίπτωση καθίστανται ανίσχυρες στα διοικητικά δικαστήρια και δικαιώνονται προσφυγές εναντίον γονέων ή τέκνων τριτέκνων.
Ο ίδιος δηλώσατε πρόσφατα στην Βουλή των Ελλήνων ότι βασικές αιτίες για την μη αντοχή άλλο του Ασφαλιστικού Συστήματος είναι:
- Οι αρνητικές δημογραφικές εξελίξεις.
- Η υπογεννητικότητα και τη γήρανση του πληθυσμού.
- Η ραγδαία επιδείνωση στη σχέση ισορροπίας ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, με σχέση στη χώρα μας, 1,75 προς 1 ενώ σ΄ένα υγιές σύστημα είναι 4 προς 1.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
η απάντηση ευρίσκεται, στο μέτρο που σχετίζεται με τις δημογραφικές εξελίξεις και την υπογεννητικότητα, στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων του 1993, όπου ως πρώτη εισήγηση είναι ο χαρακτηρισμός της οικογένειας με τρία τέκνα ως πολύτεκνης καθώς και των προτάσεων νόμου της ΝΔ το 2002 και του ΣΥΡΙΖΑ το 2007.
Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι σύντομα θα τύχουμε της δυνατότητος να σας εκθέσουμε τους λόγους και την ανάγκη για την υλοποίηση πλέον της προεκλογικής σας δεσμεύσεως για τον χαρακτηρισμό των γονέων με τρία παιδιά ως πολυτέκνους.


Με ιδιαίτερη τιμή

  Η Υπεύθυνη Συντονισμού            Ο Γεν. Γραμματέας

Γαρυφαλλιά Παπαδοπούλου       Σταύρος Πουρτουλίδης

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

YΠΑΝ: Ενίσχυση επιχειρηματικής δραστηριότητας τρίτεκνων

Τη χρηματοδότηση 1.049 επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 93.676.729,51€ και συνολικής δημόσιας δαπάνης 51.522.201,62€ υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης 2.8.3/2 «Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Γονέων με Τρία Τέκνα και άνω» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (Ε.Π.ΑΝ.).

Η ανωτέρω δράση «Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Γονέων με Τρία Τέκνα και άνω» αποσκοπεί στην ανάπτυξη, υποστήριξη και προώθηση της Επιχειρηματικότητας των γονέων (και των δύο φύλων) οικογενειών με τρία παιδιά και άνω, μέσω χρηματοδοτικών ενισχύσεων για τη δημιουργία νέων και βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποίησης του εμπορίου και των υπηρεσιών, με έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη και την τοπική οικονομία.

Οι εντασσόμενες προτάσεις θα επιχορηγηθούν με ποσοστό 55% του συνολικά

εγκριθέντος προϋπολογισμού τους.

Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (www.ggb.gr ), δημοσιεύεται ο πίνακας με τις επιχειρήσεις, των οποίων οι προτάσεις επιχορηγούνται.

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Στην τελική ευθεία το ασφαλιστικό

Μία ημέρα μετά τη γενική πανελλαδική απεργία κατά των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό και μια ημέρα πριν την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που έχει ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η Υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνσηης μιλώντας στο συνέδριο του Economist.


"Κάνουμε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση πράξη τώρα και χωρίς αναβολές, διότι το πρόβλημα είναι ορατό και μετρήσιμο", είπε η κ. Πετραλιά, προσθέτοντας πως όσο καθυστερεί η λήψη μέτρων τόσο πιο επώδυνα θα είναι.


Η υπουργός επανέλαβε τους τρεις άξονες της μεταρρύθμισης: πρώτον, η διοικητική αναδιάρθρωση, που προωθείται μέσω της ενοποίησης των ταμείων. Δεύτερον οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν κυρίως τα ειδικά όρια συνταξιοδότησης-όχι τα γενικά- και πιο συγκεκριμένα το καθεστώς πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Και τρίτον, τα θεσμικά μέτρα.


Η κα Πετραλιά έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ομιλία της στα μέτρα αφενός για τη στήριξη των μητέρων (πλασματικός χρόνος ασφάλισης, αύξηση ημερών αδείας λοχείας) αφετέρου για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, σημεία στα οποία αναμένεται αν επικεντρωθεί αύριο και ο πρωθυπουργός.


Τα μέτρα έχουν μια μεταβατική περίοδο εφαρμογης, έως το 2013, σημείο στο οποίο αναφέρθηκε με έμφαση η κα Πετραλιά προκειμένου να επιμείνει στην ανάγκη να γίνει η μεταρρύθμιση τώρα, ενώ πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια δαβούλευση καθώς δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη στήριξή του από τους κοινωνικούς εταίρους.


Συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή


Στη συνέχεια η υπουργός είχε συνεργασία με τον πρωθυπουργό ενόψει της αυριανής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης. "Το ασφαλιστικό βρίσκεται στην τελική ευθέια, θα τα πούμε αύριο στη Βουλή", δήλωσε βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου η κ. Πετραλιά.


Ανοίγει τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός


Από το βήμα της Βουλής σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση την Παρασκευή αναμένεται ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής να δώσει την πρώτη σαφή και επίσημη εικόνα των μεταρρυθμίσεων που η κυβέρνηση προωθεί για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Την Τετάρτη η γενική απεργία έδειξε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τις διαθέσεις των εργαζομένων απέναντι στις αλλαγές. Στη συγκέντρωση των συνδικάτων στο κέντρο της Αθήνας συμμετείχαν χιλιάδες διαδηλωτές, ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια μεταξύ ομάδας αντιεξουσιαστών και ΜΑΤ, στην περιοχή των Εξαρχείων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, με την ομιλία του στο απεργιακό συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως τόνισε ότι "ο πρωθυπουργός άλλαξε υπουργό Απασχόλησης χωρίς να αλλάξει πολιτική στα ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα" και πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση προετοιμάζει μέτρα τα οποία χαρακτήρισε αντιασφαλιστικά, που θα αυξάνουν τα όρια ηλικίας, που θα καταργούν την ασφαλιστική προστασία της μητρότητας, που θα πλήττουν ανεπανόρθωτα τα βαρέα και ανθυγιεινά και θα ενοποιούν "ετσιθελικά" παράνομα και χωρίς μέλλον εύρωστα και υγιή ταμεία".

Ο κ. Παναγόπουλος είπε επίσης ότι η κυβέρνηση με την ευρύτερη οικονομική και εισοδηματική πολιτική μονιμοποιεί τη λιτότητα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε λόγο και για απεργιακό μήνυμα προς τους εργοδότες από τους οποίους ζήτησε να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από την κυβερνητική πολιτική της λιτότητας και να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις συμβάσεις με προτάσεις που θα απαντούν στις άμεσες και πιεστικές ανάγκες για τα λαϊκά εισοδήματα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπενθύμισε ότι "λίγες ώρες μετά την απεργία της 12/12 οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ που είχαν συμβολικά κουκουλώσει τις κάμερες παρακολούθησης στο Πεδίον του Άρεως συνελήφθησαν, ενώ τόνισε ο κ. Παναγόπουλος "πριν λίγες μέρες αλήτες, φασιστοειδή και εγκληματικές οργανώσεις μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης το κέντρο της Αθήνας και ουδείς συνελήφθη", κάνοντας λόγο για "αλληλοτροφοδοτούμενες" τακτικές μεταξύ αστυνομίας και ακροδεξιών οργανώσεων".

Ο κ. Παναγόπουλος κατέληξε ότι "τα συνδικάτα θα συνεχίσουν την αγωνιστική τακτική μέχρι να ηττηθεί και να εγκαταλειφθεί η αντικοινωνική και η αντιασφαλιστική πολιτική προειδοποιώντας για νέα πανελλαδική απεργία μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών προθέσεων για το ασφαλιστικό από τον πρωθυπουργό".

Ο γγ της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος (εκπρόσωπος ΔΑΚΕ) χαρακτήρισε τις προτάσεις των εργοδοτών για τις συμβάσεις του 2008 ως συνέχεια της λιτότητας που οδηγεί σε νέα μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και των συντάξεων και κάλεσε τον πρωθυπουργό να επιβεβαιώσει στο ασφαλιστικό τις τρεις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις (δεν μειώνονται συντάξεις, δεν αυξάνονται όρια ηλικίας, δεν αυξάνονται εισφορές) και να ανοίξει διάλογο με όλους τους φορείς σε όλα τα ζητήματα.

Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος (Αυτόνομη Παρέμβαση) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν πήρε το μήνυμα της 12/12 αλλά και της χθεσινής απεργίας και ζήτησε να ανατραπεί η πολιτική των νόμων Σιούφα και Ρέππα και μεταξύ άλλων να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ολυμπιακή, τον ΟΤΕ, το Ταμιευτήριο, τα λιμάνια κλπ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος χαιρετίζοντας το συλλαλητήριο εκ μέρους των συνεργαζομένων οργανώσεων των εργαζομένων στον Τύπο, των γιατρών, των δικηγόρων και των Μηχανικών, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και για δήμευση πόρων των υγιών ταμείων μέσα από το σχέδιο ενοποίησης καλώντας τον πρωθυπουργό να αποσύρει τις ιδέες αυτές.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν πολλά συνδικαλιστικά και πολιτικά στελέχη. Μεταξύ τους αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον κ. Αθανασάκη, την κα Ξενογιαννακοπούλου, τον πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Χρήστο Πολυζωγόπουλο και άλλους. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ παραβρέθηκε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, τον βουλευτή Γιάννη Μπανιά και άλλους.

Ακολούθησε διαδήλωση των απεργών από το Πεδίο του Άρεως προς τη Βουλή, όπου και επέδωσαν το απεργιακό ψήφισμα, ενώ λίγο νωρίτερα απεργιακή συγκέντρωση και συλλαλητήριο ξεκινώντας από την Ομόνοια πραγματοποιούσαν οι δυνάμεις που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

Τα συνδικάτα προετοιμάζονται και για νέες κινητοποιήσεις σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός υιοθετήσει «σκληρή γραμμή» στις μεταρρυθμίσεις.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

Τον Απρίλιο το επίδομα στους τρίτεκνους

Ξεκίνησε την Τρίτη (5/2) η υποβολή αιτήσεων για το πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες από τον ΟΓΑ, η καταβολή του οποίου ξεκινά από τον Απρίλιο.

Όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο διοικητής του Οργανισμού, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, η πληρωμή του επιδόματος θα πραγματοποιείται κάθε δύο μήνες. Ο διοικητής πρόσθεσε επίσης πως όσοι υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 20 Φεβρουαρίου θα πάρουν το επίδομα τον Απρίλιο.

Δικαιούχος του επιδόματος αυτού είναι η μητέρα, ή όποιος έχει την επιμέλεια των παιδιών, με την προϋπόθεση το τρίτο παιδί να είναι κάτω των 23 ετών και να είναι άγαμο.

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Εγκύκλιο του ΟΓΑ

http://www.oga.gr/oga_egkyklios_1_2008.pdf

Επίδομα σε 200.000 τρίτεκνες οικογένειες

Την εγκύκλιο η οποία ορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία χορήγησης του πολυτεκνικού επιδόματος σε περισσότερες από 200.000 οικογένειες με τρία παιδιά παρουσιάζει αποκλειστικά ο ΕΤ.Κ, αποκαλύπτοντας παράλληλα τα νέα ποσά των οικογενειακών βοηθημάτων του ΟΓΑ για το 2008 μετά την καθιερωμένη, ετήσια, αναπροσαρμογή τους.

Οπως είναι γνωστό, με νομοθετική ρύθμιση η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα, γίνεται πραγματικότητα μια από τις προ του 2004 προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή, σε σχέση με τους τριτέκνους. Συγκεκριμένα, επεκτείνεται η χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος και στις οικογένειες με τρία παιδιά. Το βοήθημα αυτό, μέχρι σήμερα, το δικαιούνταν μόνο όσοι είχαν 4 ή και περισσότερα τέκνα.

Αυτό σημαίνει ότι το αργότερο μέχρι το Μάιο κάθε μητέρα η οποία έχει τρία παιδιά, ηλικίας έως 23 ετών (ή πατέρας, ανάλογα με τις προϋποθέσεις οι οποίες επεξηγούνται στη συνέχεια), θα λαμβάνει πολυτεκνικό επίδομα, ύψους 42,71 ευρώ το μήνα για κάθε ένα από τα τέκνα. Συνολικά δηλαδή θα παίρνει 128,13 ευρώ το μήνα ή 256,26 ευρώ το δίμηνο (ο ΟΓΑ καταβάλλει τα οικογενειακά επιδόματα κάθε δύο μήνες).

Αν και ο νόμος ψηφίστηκε πρόσφατα, ο ΕΤ.Κ ανακάλυψε την εγκύκλιο του ΟΓΑ για τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος στους τριτέκνους, η οποία διαμορφώθηκε άμεσα, στο πλαίσιο των εντολών της διοίκησης του Οργανισμού για πλήρη ετοιμότητα εν όψει της εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων. Μετά την επικείμενη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η εγκύκλιος θα αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες έτσι ώστε να κληθούν οι ενδιαφερόμενοι γονείς για να υποβάλλουν αιτήσεις. Φέτος το επίδομα θα καταβληθεί με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2008 και σε καμιά περίπτωση δεν θα μετατραπεί σε ισόβια σύνταξη.

Το περιεχόμενο της εγκυκλίου του ΟΓΑ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όλες τις τρίτεκνες οικογένειες. Εμπεριέχει όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι για να λάβουν το βοήθημα, χωρίς να μπλέξουν σε χρονοβόρες διαδικασίες. Στη βάση αυτή ο ΕΤ.Κ παρουσιάζει τα βασικότερα στοιχεία της, δηλαδή τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης του πολυτεκνικού επιδόματος σε περισσότερους από 200.000 τριτέκνους:

1) Το πολυτεκνικό επίδομα θα χορηγείται στη μητέρα η οποία έχει ή αποκτά τρία ζώντα τέκνα, για κάθε άγαμο παιδί της, κάτω των 23 ετών. Το επίδομα καταβάλλεται ανεξάρτητα από κάθε άλλο βοήθημα, μισθό, σύνταξη, αποζημίωση ή εισόδημα. Απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και διακόπτεται από την 1η ημέρα του επόμενου έτους εκείνου, κατά το οποίο το επιδοτούμενο άγαμο τέκνο συμπληρώνει το 23ο έτος της ηλικίας του. Τα παιδιά τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τη θεμελίωση του δικαιώματος λήψης του συγκεκριμένου επιδόματος είναι αυτά τα οποία αποκτώνται από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους, τα νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα και τα γεννηθέντα εκτός γάμου. Το επίδομα χορηγείται με τους ίδιους όρους και στον πατέρα ο οποίος έχει τρία ζώντα τέκνα από διαφορετικούς γάμους ή και νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα από τον ίδιο τέκνα, εφόσον όμως έχει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και η μητέρα δεν επιδοτείται για τα παιδιά αυτά.
2) Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αποβιώσει ή εγκαταλείψει υπαίτια τα παιδιά του ή διακόψει οριστικά τη συγκατοίκηση του με αυτά, η παροχή καταβάλλεται στο πρόσωπο που έχει την ευθύνη της διατροφής.
3) Το επίδομα, μεταξύ άλλων, δικαιούνται οι ακόλουθες κατηγορίες προσώπων: Οι Ελληνες πολίτες, οι ομογενείς αλλοδαπής υπηκοότητας, οι πολίτες κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
4) Σε κάθε περίπτωση οι δικαιούχοι του επιδόματος θα πρέπει να διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα.

Tα επιδόματα του ΟΓΑ για το 2008

Οικογενειακά Πολυτεκνικά Μηνιαίο ποσό Μηνιαίο ποσό
Επιδόματα 2007 2008
Επίδομα 3ου παιδιού 164,45 170,87
Πολυτεκνικό Επίδομα 41,10 42,71
Ισόβιες συντάξεις 94,58 98,27

Σημ.: Για τα παραπάνω επιδόματα δεν παρακρατείται φόρος από την 1η Ιανουαρίου 2007. Το κατώτερο ποσό που καταβάλλεται ως πολυτεκνικό επίδομα στην πολύτεκνη μητέρα δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ποσό της ισόβιας σύνταξης (98,27 ευρώ για το τρέχον έτος).

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Για τη χορήγηση του επιδόματος οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθυνθούν στον ανταποκριτή του ΟΓΑ, στο δημοτικό διαμέρισμα ή στην κοινότητα του τόπου της κατοικίας τους, όπου θα υποβάλουν αίτηση – δήλωση στο ειδικό έντυπο ΟΕ1, προσκομίζοντας τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
- Πιστοποιητικό για την οικογενειακή κατάσταση το οποίο εκδίδεται από το δήμαρχο ή τον πρόεδρο της κοινότητας στα δημοτολόγια που είναι εγγεγραμμένη η οικογένεια, από το οποίο προκύπτουν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των γονέων και τέκνων, αν τα παιδιά αυτά βρίσκονται στη ζωή και είναι άγαμα.
- Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αποβιώσει ή είναι υπαίτιος για εγκατάλειψη των παιδιών του ή διακόψει οριστικά τη συγκατοίκησή του με αυτά, πρέπει να υποβάλλεται αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου του ή απόφαση δικαστηρίου περί αφάνειας ή δικαστικής συμπαράστασής του ή αμετάκλητη δικαστική απόφαση περί καταδίκης του ή δικαστική απόφαση ανάθεσης επιτροπείας σε φυσικό πρόσωπο ή οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο να φαίνεται ποιος έχει αναλάβει την ευθύνη διατροφής των τέκνων.
- Επισημαίνεται ότι, προκειμένου για δικαιούχους που έχουν αλλοδαπή υπηκοότητα ή είναι ανιθαγενείς ή πρόσφυγες, τα δικαιολογητικά αυτά θα εκδίδονται από τις Αρχές της χώρας της οποίας είναι υπήκοοι. Σε περίπτωση που αυτό είναι δύσκολο, τα απαραίτητα στοιχεία θα πρέπει να αποδεικνύονται από άλλα πρόσφορα έγγραφα, κατά την κρίση του οργάνου αναγνώρισης του δικαιώματος. Στη συνέχεια θα πρέπει να προσκομίζονται νόμιμα μεταφρασμένα και επικυρωμένα (πρωτότυπα και μετάφραση).

Η εξέταση των αιτήσεων
Οι ανταποκριτές στο ΟΓΑ μόλις θα παραλαμβάνουν την αίτηση – δήλωση για τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα εξετάζουν εάν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της επιδότησης.

Εφόσον θα υπάρχουν παραλείψεις, τότε θα καλούν τον αιτούντα για να συμπληρώσει τα
όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Μετά η αίτηση και τα δικαιολογητικά θα διαβιβάζονται στα κεντρικά του ΟΓΑ. Η καταβολή της παροχής αυτής θα γίνεται μαζί με την πληρωμή όλων των οικογενειακών επιδομάτων ανά δίμηνο.


Του Νασου Χατζητσακου

Ελεύθερος Τύπος

Απαλλαγή από τέλη ταξινόμησης

Απαλλαγή από τέλη ταξινόμησης των Ι.Χ
τρίτεκνοι και πολύτεκνοι

Σε 4 ανέρχονται τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλουν οι πολύτεκνοι (και έως 8 ανά περίπτωση οι τρίτεκνοι) προκειμένου να τύχουν μερικής ή πλήρους απαλλαγής από καταβολή τελών ταξινόμησης για αγορά Ι.Χ. αυτοκινήτων.
1. Δικαιούχοι ολικής απαλλαγής από τα τέλη ταξινόμησης είναι οι πολύτεκνοι, δηλαδή οι γονείς τεσσάρων ή περισσοτέρων ανηλίκων αγάμων ή προστατευομένων τέκνων, κατά την απόκτηση επιβατικού αυτοκινήτου Ι.Χ. μέχρι 2.000 κ.εκ. Σε περίπτωση απόκτησης επιβατικού αυτοκινήτου Ι.Χ. άνω των 2.000 κ.εκ. από πολυτέκνους γονείς, η απαλλαγή περιορίζεται στο 50% των τελών ταξινόμησης. Σε κάθε περίπτωση η απαλλαγή παρέχεται μόνο για μία φορά και για ένα αυτοκίνητο κατά πολύτεκνη οικογένεια.
2. Οι γονείς τριών ανηλίκων αγάμων ή προστατευομένων τέκνων δικαιούνται:
Για το έτος 2008, τις απαλλαγές από τα τέλη ταξινόμησης που ισχύουν για τους πολυτέκνους.

3. Ως “προστατευόμενα” νοούνται τα τέκνα:
- που φοιτούν σε αναγνωρισμένες σχολές και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας ή του εξωτερικού και δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους.
- που εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλίκίας τους
- που είναι ανάπηρα με ποσοστό αναπηρίας 67% ή μεγαλύτερο, εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας και δεν υπάγονται σε άλλες κατηγορίες ατόμων που δικαιούνται να παραλάβουν επιβατικό αυτοκίνητο με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης.

4. Για τα προστατευόμενα τέκνα:
- Η φοίτηση σε εκπαδευτικά ιδρύματα ή η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων αποδεικνύονται με την προσκόμιση βεβαίωσης από το εκπαιδευτικό ίδρυμα ή τη στρατιωτική υπηρεσία, αντίστοιχα.
- Η αναπηρία αποδεικνύεται με την προσκόμιση Γνωμάτευσης της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής της Νομαρχίας του τόπου κατοικίας τους.

5. Για τη χορήγηση της απαλλαγής, οι πολύτεκνοι πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια τελωνειακή αρχή τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Αίτηση-δήλωση στην οποία θα πρέπει να αναγράφονται:
- Τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των γονέων και των τέκνων, καθώς και ο τόπος μονίμου κατοικίας τους.
- Η υπηκοότητα του πατέρα και της μητέρας.
- Ο αριθμός δελτίου ταυτότητας αμφοτέρων των γονέων.

β) Πιστοποιητικό ή απόσπασμα Δημοτολογίου για την οικογενειακή κατάσταση, το οποίο εκδίδεται από τον Δήμαρχο ή τον Πρόεδρο της κοινότητας, στα Δημοτολόγια όπου είναι εγγεγραμμένη η οικογένεια. Από το παραπάνω πιστοποιητικό πρέπει να προκύπτει ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν στη ζωή τέσσερα τουλάχιστον τέκνα, τα οποία κατά την ημερομηνία παραλαβής του αυτοκινήτου είναι ανήλικα άγαμα ή προστατευόμενα.

γ) Βεβαίωση του οικείου Συλλόγου Πολυτέκνων.

δ) Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, με την οποία θα δηλώνουν ότι δεν έχουν παραλάβει άλλο αυτοκίνητο με βάση τις διατάξεις που ισχύουν για τους πολύτεκνους γονείς ή του γονείς με τρία τέκνα, ούτε έχουν στην κατοχή τους άλλο αυτοκίνητο, το οποίο έχουν παραλάβει βάσει λοιπών διατάξεων ατελείας και ότι το παραλαμβανόμενο αυτοκίνητο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για προσωπική και οικογενειακή χρήση και δεν θα μεταβιβασθεί ούτε παραχωρηθεί με οποιοδήποτε τρόπο η χρήση του, πριν την πάροδο τριών ετών από την παραλαβή του.

6. Οι τρίτεκνοι, για να πάρουν την απαλλαγή, πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια τελωνειακή αρχή αίτηση-δήλωση στην οποία θα πρέπει να αναγράφονται:
- Τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των γονέων και των τέκνων, καθώς και ο τόπος μονίμου κατοικίας τους.
- Η υπηκοότητα του πατέρα και της μητέρας. Σε περίπτωση αλλοδαπής υπηκοότητας θα αναγράφεται, αν πρόκειται για Έλληνες, το γένος.
- Ο αριθμός δελτίου ταυτότητας αμφοτέρων των γονέων. Αν δεν υπάρχει δελτίο ταυτότητας, θα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός του διαβατηρίου ή της υπηρεσιακής ταυτότητας ή του Δελτίου Κέντρου Αλλοδαπών.

7. Οι τρίτεκνοι οι οποίοι είναι Έλληνες πολίτες και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, πέραν της αίτησης-δήλωσης, πρέπει να υποβάλουν:

α) Πιστοποιητικό ή απόσπασμα Δημοτολογίου για την οικογενειακή κατάσταση, το οποίο εκδίδεται από τον Δήμαρχο ή τον Πρόεδρο της κοινότητας, στα Δημοτολόγια όπου είναι εγγεγραμμένη η οικογένεια. Από το παραπάνω πιστοποιητικό πρέπει να προκύπτει ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν στη ζωή τρία τουλάχιστον τέκνα, τα οποία κατά την ημερομηνία παραλαβής του αυτοκινήτου είναι ανήλικα άγαμα ή προστατευόμενα.

β) Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, με την οποία θα δηλώνουν ότι δεν έχουν παραλάβει άλλο αυτοκίνητο με βάση τις διατάξεις που ισχύουν για τους πολυτέκνους γονείς ή τους γονείς με τρία τέκνα, ούτε έχουν στην κατοχή τους άλλο αυτοκίνητο, το οποίο έχουν παραλάβει βάσει λοιπών διατάξεων ατελείας και ότι το παραλαμβανόμενο αυτοκίνητο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για προσωπική και οικογενειακή χρήση και δεν θα μεταβιβασθεί ούτε παραχωρηθεί με οποιοδήποτε τρόπο η χρήση του, πριν την πάροδο τριών ετών από την παραλαβή του.

8. Οι τρίτεκνοι οι οποίοι είναι ομογενείς αλλοδαπής υπηκοότητας, διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και διαθέτουν το ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, οι τρίτεκνοι οι οποίοι είναι πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, καθώς επίσης και οι τρίτεκνοι οι οποίοι είναι πολίτες άλλων κρατών, διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα και έχουν τέκνα με ελληνική υπηκοότητα, πέραν της αίτησης-δήλωσης, πρέπει να υποβάλουν:

α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης εκδιδόμενο από την αρμόδια δημόσια αρχή της χώρας τους με πρόσφατη ημερομηνία έκδοασης, νόμιμα μεταφρασμένο και επικυρωμένο, από το οποίο προκύπτει ότι έχουν στη ζωή τρία τουλάχιστον τέκνα, τα οποία κατά την ημερομηνία παραλαβής του αυτοκινήτου είναι ανήλικα άγαμα ή προστατευόμενα. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν εκδίδεται πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, πρέπει να προσκομίζεται κάθε άλλο δημόσιο έγγραφο από την αρμόδια αρχή της χώρας τους, από το οποίο πρέπει να προκύπτει ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν τρία ανήλικα άγαμα ή προστατευόμενα τέκνα.

β) Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, το περιεχόμενο της οποίας είναι ίδιο με αυτό που αναφέρθηκε στις προηγούμενες περιπτώσεις.

γ) Τίτλο διαμονής εκδιδόμενο από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται θέματα αλλοδαπών, από τον οποίο αποδεικνύεται η μόνιμη διαμονή στη χώρα, προκειμένου για ομογενείς αλλοδαπούς με δελτίο ομογενούς.

δ) Νόμιμα επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της Άδειας Διαμονής, προκειμένου για πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ε) Δελτίο Διαμονής, προκειμένου για πολίτες άλλών κρατών (εκτός Ε.Ε.).

9. Απαγορεύεται η μεταβίβαση, μίσθωση ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο παραχώρηση της χρήσης του αυτοκινήτου πριν την πάροδο τριών ετών από την ημερομηνία παραλαβής του. Σε περίπτωση μεταβίβασης ή παραχώρησης με οποιονδήποτε τρόπο της χρήσης του αυτοκινήτου πριν την συμπλήρωση τριών ετών από την παραλαβή πρέπει να καταβληθεί στο Δημόσιο το τέλος ταξινόμησης που αναλογεί κατά το χρόνο μεταβίβασης ή η διαφορά μεταξύ του τέλους αυτού και του τέλους ταξινόμησης που είχε καταβληθεί κατά την απόκτηση του αυτοκινήτου από τον δικαιούχο πολκύτεκνο ή τρίτεκνο.

10. Η οδήγηση του αυτοκινήτου κατά το περιοριστικό διάστημα των τριών ετών επιτρέπεται μόνο από τα μέλη της οικογένειας του δικαιούχου, σύζυγο και άγαμα τέκνα, χωρίς να απαιτείται έγκριση της αρμόδιας τελωνειακής αρχής.

Οι τρίτεκνοι ζητούν πλήρη εξομοίωση με τους πολύτεκνους

Την πλήρη εξομοίωσή τους με τους Πολύτεκνους ζητά η Πανελλήνια Επιτροπή Αγώνα Τριτέκνων Οικογενειών, η οποία, σε επιστολή της στον Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, αναφέρει: «Kαταδικάζουμε απερίφραστα την υποκρισία και τον εμπαιγμό των τριτέκνων από την Κυβέρνηση. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή πλέον, αναγκάζουν τους γονείς με τρία παιδιά να κατέβουν στο δρόμο για να αγωνιστούν για το δίκαιο αίτημά τους. Σήμερα, για μια ακόμα φορά πήραμε μάθημα ελληνικής γλώσσας από την Κυβέρνηση. Όταν λέμε «τηρούμε αυστηρά τις υποσχέσεις μας προς τους τριτέκνους» εννοούμε ότι η τρίτεκνη μητέρα δε θα λάβει το πολυτεκνικό επίδομα για το παιδί που είναι κάτω των 3 ετών. Αυτό λέγεται εξομοίωση; Αυτό ήταν, λοιπόν, που κυοφορούσε η κυβέρνηση εδώ και τρεις μήνες; Καμία αναφορά, συζήτηση, ενημέρωση για υλοποίηση των υποσχέσεων του κ. Πρωθυπουργού για πλήρη εξομοίωση με τους πολυτέκνους. Ώστε αυτά είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος; Δεν είναι δυνατόν αυτά να τα γνωρίζει ο κ. Πρωθυπουργός. Ποιοι, επιτέλους, τον ενημερώνουν τόσο λάθος; Είναι μια ακόμη απόδειξη ότι ο κ. Πρωθυπουργός δεν είναι σωστά και πλήρως ενημερωμένος για το αίτημά μας και τους τρόπους υλοποιήσεως αυτού. Ήρθε η ώρα για σοβαρή και τολμηρή απόφαση: Πλήρης εξομοίωση με τους πολύτεκνους. Τίποτε λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Καλούνται όλοι οι τρίτεκνοι να συμμετέχουν στην αγωνιστική διαμαρτυρία που θα γίνει στην Αθήνα κατά τη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων της Σχετικής διατάξεως για το πολυτεκνικό επίδομα. Να διαμαρτυρηθούν για την ασυνέπεια, υποκρισία και κατάφωρο εμπαιγμό των γονέων με τρία παιδιά από την κυβέρνηση εδώ και τέσσερα χρόνια. Το αίτημά μας είναι δίκαιο και υλοποιήσιμο. Πλήρης εξομοίωση των γονέων με τρία παιδιά και η όποια οικονομική επιβάρυνση να ρυθμιστεί όπως πρόσφατα έπραξε η Κυβέρνηση για τους δικαστικούς».

ΔΕΛΤΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ε.Α.Τ 13 ΔΕΚ 2007

Γνωρίζεται ότι στις 13-107 μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα Τριτέκνων οικο-γενειών, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέ-σεων της Βουλής των Ελλήνων και την σύμφωνη γνώμη όλων των πολιτικών κομμάτων, παρευρέθηκαν στην συζήτηση του σχεδίου νόμου: ’’Σύσταση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής’’ και εξέφρασαν την πάγια και δίκαια θέση-πρόταση των γονέων με τρία τέκνα για την πλήρη εξομοίωσή τους με τους πολυτέκνους।Αναλύθηκε το βασικό αίτημα των τριτέκνων κατά σαφή και τεκμηριωμένο τρόπο και μέσα από τις ερωτήσεις των μελών –βουλευτών της Επιτροπής έγινε αντιληπτό ότι τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αποσπασματικά και χωρίς δημογραφική στόχευση।Όσον αφορά την παροχή του πολυτεκνικού επιδόματος του άρθρου 6 του προανα-φερομένου σχεδίου νόμου τα μέλη της Π.Ε.Α.Τ έχουν την πεποίθηση ότι ενδέχεται να δημι-ουργήσει προβλήματα νομιμότητος, δημιουργεί κατηγοριοποιήσεις μεταξύ των τριτέκνων και αντιθέσεις με τους πολυτέκνους.Στην θέση αυτού του άρθρου πρότειναν στην Επιτροπή την αντικατάστασή του με το ακόλουθο άρθρο: ‘’Το άρθρο πρώτο του ν. 1910/1944 τροποποιείται ως εξής:"1. Πολύτεκνοι υπό την έννοια του παρόντος νόμου είναι οι γονείς οι έχοντες τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών τουλάχιστον τέκνων από έναν ή περισσότερους γάμους ή νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και αυτά με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.2. Οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα βάσει των διατάξεων του παρόντος, τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα.’’.Στην συνέχεια μέλη της Π.Ε.Α.Τ κατέθεσαν υπόμνημα στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κ. Πρωθυπουργό με αίτημα την συνάντηση μαζί του προκειμένου να τον ενημερώσουν, διότι διαπιστώνουν κάθε ημέρα ότι δεν έχει ορθή και πλήρη ενημέρωση για το δίκαιο και υλοποιήσιμο αίτημά των 220.000 χιλιάδων οικογενειών με τρία παιδιά.Είναι μια υποχρέωση όλων μας προς την Ελλάδα
Για τα μέλη της Π.Ε.Α.ΤΗ
Υπεύθυνη Συντονισμού Ο Γεν. Γραμματέας
Γαρυφαλλιά Παπαδοπούλου Σταύρος Πουρτουλίδης

Αλλαγές στη φορολογία ακινήτων

Απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης, κληρονομιάς, αλλά και γονικής παροχής πρώτης κατοικίας μέχρι 200 τμ προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας.Για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και κληρονομιές των υπολοίπων κατοικιών θα ισχύσει σταθερός συντελεστής 1% επί της αξίας των ακινήτων.Επίσης επιβάλλεται ετήσιο μηνιαίο τέλος ύψους ένα τις χιλίοις επί της αξίας των ακινήτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία, ή υπερβαίνουν τα 200 τμ. Αντίστοιχα για τα νομικά πρόσωπα το ετήσιο τέλος που θα καταβάλλεται θα φθάνει το έξι τοις χιλίοις.Οι αλλαγές στα ακίνητα ισχύουν από σήμερα, με εξαίρεση το ενιαίο τέλος, το οποίο θα ξεκινήσει από την 1/1/2008.Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, η τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης έχει στόχο την απλοποίηση της φορολογίας των ακινήτων, καθώς και την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα.Πάντως, ο υπουργός Οικονομίας άφησε να εννοηθεί ότι η φορολογία στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αυξηθεί μέσα στο 2008, αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία των καυσίμων, ανακοινώθηκε η εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, αρχής γενομένης από τις 15 Ιανουαρίου 2008. Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Αντώνης Μπέζας, η καινοτομία είναι ότι θα γίνεται διασταύρωση όλων των ποσοτήτων σε όλα τα στάδια, από τον εκτελωνισμό τους μέχρι την κατανάλωση.Αναλυτικότερα οι αλλαγές στα ακίνητα.Φόρος κληρονομιάς. Καταργείται ο φόρος κληρονομιάς στα ακίνητα για τους κληρονόμους Α΄και Β΄κατηγορίας με αφορολόγητο όριο έως 90.000 ευρώ. Για το επιπλέον ποσό θεσπίζεται ένας τέλος που έχει συντελεστή 1% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που μεταβιβάζονται.Για τις μεταβιβάσεις κινητών αξιών, όπως μετοχές και ομόλογα, για τις οποίες ίσχυε αυτοτελής φορολόγηση, εξακολουθεί να εφαρμόζεται ο ισχύων τρόπος υπολογισμού.Αγορά πρώτης κατοικίας. Η αγορά πρώτης κατοικίας απαλλάσσεται από το φόρο μεταβίβασης, καθώς και από το τέλος μεταβίβασης ακινήτων. Η απαλλαγή ισχύει για ακίνητα με ανώτατο όριο επιφάνειας τα 200 τ.μ., τα οποία προσαυξάνονται κατά 25 τ.μ. για το τρίτο παιδί και για καθένα από τα επόμενα.Το ενιαίο τέλος. Το ενιαίο τέλος ακινήτου δε θα επιβάλλεται για την πρώτη κατοικία των φορολογούμενων, όταν πρόκειται για κατοικίες έως 200 τ.μ. και αντικειμενικές αξίες έως 300.000 ευρώ. Ειδικά για το 2008, για τον υπολογισμό της απαλλαγής θα αφαιρείται ποσό έως 300.000 ευρώ από το μεγαλύτερο σε αξία ακίνητο του φορολογούμενου.Από το ενιαίο τέλος ακινήτων απαλλάσσονται οι αγροί, τα αγροτεμάχια και γενικά τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, ενώ ως βάση για τον υπολογισμό του θα χρησιμοποιηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που θα ισχύουν από 1/1/2008.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη φορολογία των καυσίμων, προβλέπονται τα ακόλουθα: Οι φορολογούμενοι θα εξακολουθούν να προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης με τη μειωμένη τιμή, δηλαδή το μειωμένο φόρο που ισχύει σήμερα (21 ευρώ το χιλιόλιτρο).Ωστόσο, η εξομοίωση των διαφορετικών φόρων που επιβάλλονται σήμερα στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης, θα γίνει στο στάδιο της διακίνησής του έως και την παραλαβή του από τους πρατηριούχους. Η διαφορά του φόρου που προκύπτει από την εξομοίωση στο πετρέλαιο θέρμανσης, θα επιστρέφεται από το Δημόσιο στους ιδιοκτήτες πρατηρίων, αφού αυτοί υποβάλουν κατάσταση με τις αγορές και τις πωλήσεις του πετρελαίου.
Οι αγρότες.
Από την 1η Ιανουαρίου του 2008 οι αγρότες θα χρησιμοποιούν για τα μηχανήματά τους πετρέλαιο κίνησης αντί για το κόκκινο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν σήμερα. Το ποσό της διαφοράς του φόρου ανάμεσα στον υψηλό συντελεστή του πετρελαίου κίνησης και του ελάχιστου συντελεστή των 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο που ισχύει σήμερα, θα πιστώνεται μέσω του ΔΙΑΣ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών εντός του τρέχοντος έτους.Το ποσό της επιστροφής φόρου που θα επιστρέφεται σε κάθε αγρότη, θα καθορίζεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια που θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
ΠΗΓΗ ΣΚΑΙ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ε.Α.Τ 6 ΔΕΚ 07 ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΕΞΟΜΟΙΩΣΕΩΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
΄΄ΤΡΙΤΕΚΝΙΑ =ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑ΄΄
Φιλίππου 48Τ।Κ। 58200- ΄Εδεσσα
Τηλ।:6944161115,69४८781645
FAX:23810-25670e-mail:
triteknoi_pea@yahoo।gr,
triteknoi_edessa@yahoo.gr


ΔΕ Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Π.Ε.Α.Τ 6 ΔΕΚ. २००७
Καταδικάζουμε απερίφραστα την υποκρισία και τον εμπαιγμό των τριτέκνων από την Κυβέρνηση। Δεν υπάρχει άλλη επιλογή πλέον, αναγκάζουν τους γονείς με τρία παιδιά να κατέβουν στον δρόμο για να αγωνιστούν για το δίκαιο αίτημά τους।Σήμερα για μια ακόμη φορά πήραμε μάθημα ελληνική γλώσσης από την Κυβέρνηση. Όταν λέμε ‘’τηρούμε αυστηρά τις υποσχέσεις μας προς τους τριτέκνους’’ εννοούμε ότι η τρίτεκνη μητέρα δεν θα λάβει το πολυτεκνικό επίδομα για το παιδί που είναι κάτω των 6 ετών. Αυτό λέγεται εξομοίωση;Αυτό ήταν λοιπόν που κυοφορούσε η Κυβέρνηση εδώ και τρείς μήνες;Καμία αναφορά, συζήτηση, ενημέρωση για υλοποίηση των υποσχέσεων του κου Πρωθυπουργού για πλήρη εξομοίωση με τους πολυτέκνους.Ώστε αυτά είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος;Δεν είναι δυνατόν αυτά να τα γνωρίζει ο κος Πρωθυπουργός. Ποιοί επιτέλους τον ενημερώνουν τόσο λάθος;Είναι μια ακόμη απόδειξη ότι ο κος Πρωθυπουργός δεν είναι σωστά και πλήρως ενημερωμένος για το αίτημά μας και τους τρόπους υλοποιήσεως αυτού.Κύριε Πρωθυπουργέ,ήρθε η ώρα για σοβαρή και τολμηρή απόφαση :ΠΛΗΡΗΣ ΕΞΟΜΟΙ-ΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ.Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.Καλούνται όλοι οι τρίτεκνοι να συμμετέχουν στην αγωνιστική διαμαρτυρία που θα γίνει στην Αθήνα κατά την συζήτηση στην Βουλή των Ελλήνων της σχετικής διατάξεως για το πολυτεκνικό επίδομα. Να διαμαρτυρηθούν για την ασυνέπεια, υποκρισία και κατάφωρο εμπαιγμό των γονέων με τρία παιδιά ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ. Το αίτημά μας είναι δίκαιο και υλοποιήσιμο. Πλήρης εξομοίωση των γονέων με τρία παιδιά και η όποια οικονομική επιβάρυνση να ρυθμισθεί όπως πρόσφατα έπραξε η Κυβέρνηση για τους δικαστικούς.Η Υπεύθυνη Συντονισμού της Π.Ε.Α.Τ Ο Γεν. ΓραμματέαςΓαρυφαλλιά Παπαδοπούλου Σταύρος Πουρτουλίδης

AKOYTE